Drammen Helsepark tar utradisjonelle grep for økt helse-samarbeid

Økt samarbeid mellom fagfelt og sektorer er nødvendig for å akselerere helseutviklingen.

 – Ifølge Helsepersonellkommisjonen, er Norge blant landene med flest helsepersonell per pasient og bruker mest penger på helsetjenester, men produktiviteten i sektoren er lavere enn hos land vi sammenligner oss med. Med en aldrende befolkning og folkesykdommer som kreft, demens og muskel- og skjelettplager i vekst, er vi nødt til å tenke nytt. Forebygging og private aktørers kapasitet og innovasjoner innen digitalisering og medisinsk teknologi blir avgjørende for fremtidens helsetjenester, sier Karita Bekkemellem, administrerende direktør i NHO Geneo. 

Drammen Helsepark har valgt å starte med å utvikle samarbeidskonsepter for de tre områdene som treffer flest mennesker og har størst samfunnsøkonomisk påvirkning.  

 -Vi starter med mat/ernæring, mental og fysisk helse. De tre områdene treffer mange mennesker, samtidig som Drammen og Lier allerede har betydelig styrker her. Ambisjonen er å utvikle flere samarbeidskonsepter de kommende månedene, sier Bergh. 

Hun er begeistret for å ha NHO Geneo på laget i satsingen, som støtter opp under arbeidet med både tung kompetanse og tette knytninger til helsenæringen. 

  – Drammen Helsepark er et strålende eksempel på hvordan vi kan samle kompetanse og skape bærekraftige helsetjenester gjennom offentlig-privat samarbeid. NHO Geneo står klar til å bidra, slik at vi sammen kan skape bedre helseløsninger for fremtiden – fra forebygging til behandling, og med digitale løsninger i spissen, sier Bekkemellem.

 Gjennom høsten skal aktørene sammen utvikle nye løsninger for en suksessrik samarbeidsarena for helsenæringen. Hittil er nesten 50 av de viktigste kompetanse-sentrene innenfor ernæring, mental og fysisk helse dybdeintervjuet, og flere av aktørene er med på å designe de nye løsningene. 

- Liv T. Mytting fra Drammen Kommune (forebyggende tjenester) og Tom Daniel Laugerud fra NHO Geneo/NIH var blant deltakerne som denne uken samlet seg hos NHO Geneo for å diskutere viktige temaer. De fremhever at samhandling og kunnskapsdeling på tvers av yrkesgrupper vil være avgjørende for å oppnå suksess. De beskriver det som både interessant og nyttig å møtes på denne måten, da det gir rom for felles refleksjon og nye ideer til hvordan samhandlingsarenaen kan utvikles.

Vi må forebygge mer og tenke nytt

 Av det norske helsebudsjettet går kun to-tre prosent til forebygging av helserelaterte plager. Samtidig vokser helseutfordringene. I byggetrinn 2 tar Drammen Helsepark utradisjonelle grep for å bidra til et krafttak for forebyggende helse.

I 2028 åpner Drammen Helseparken byggetrinn 2 og «Krafttårnet». Det topp moderne Krafttårnet skal fylle sine 12. etasjer med offentlige, private og frivillige krefter, som sammen utgjør et krafttak for forebyggende helse.  

 -I dag går bare 2-3 prosent av det norske helsebudsjettet til forebygging av helserelaterte plager. Samtidig vet vi at helseutfordringene øker og at forebygging har god effekt. Vi jobber derfor tett sammen med helseaktørene om utviklingen av Drammen Helsepark. Vi må tenke nytt om hvordan vi møter problematikker på tvers og løser utfordringene på nye måter, sier Gøril Bergh, administrerende direktør for Drammen Helsepark.  

Helsedirektoratet har estimert de årlige kostnadene relatert til psykiske lidelser til ca. 280 milliarder kroner årlig mens inaktivitet koster samfunnet ca. 240 milliarder kroner i året.

 -Med den demografiske utviklingen vi har i Norge, kommer forebygging til å bli viktig for å kunne levere likeverdige og bærekraftige helsetjenester i årene fremover, sier Lisbeth Sommervoll, administrerende direktør for Vestre Viken Helseforetak.

 Drammen Helsepark har startet med å utvikle konsepter for tre av helse-områdene som påvirker flest mennesker og har størst samfunnsøkonomisk påvirkning. 

Drammen og landbrukskommunen Lier er en region med lange tradisjoner innenfor mat og ernæring. Vestre Viken Helseforetak er en av landets spydspisser innenfor mental helse og etablerer i 2025 sin spesialistenhet på mental helse rett ved siden av Drammen Helsepark og sykehuset i Drammen. 

 -Drammen og Lier har betydelig styrker å bygge videre på innenfor ernæring og mental helse og den nye Helsebydelen som nå utvikles på Brakerøya har gode forutsetninger for å bli et kraftsenter for forskning og innovasjon. Det gir muligheter for spennende samarbeid mellom næringsliv, utdanningsinstitusjoner og både primær- og spesialisthelsetjenesten, sier Lisbeth Sommervoll,

 -Som eiendomsutvikler har vi stor respekt for at helse er et komplekst område. Vi jobber derfor tett med fagmiljøene innenfor helse, når vi nå utvikler den nye samarbeidsarenaen i Krafttårnet. Det blir spennende å se resultatene, sier Bergh.